جمعیت پلنگ ایرانی در پارک ملی ساریگل و پارک ملی سالوک در استان خراسان شمالی با استفاده از دوربین های تله ای سرشماری شد.
مطهری، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی، ضمن اعلام این خبر گفت: “پلنگ ها دارای خالهای منحصربفرد هستند که حکم اثر انگشت در انسانها را دارد. بنابراین با تصویربرداری از آنها و مقایسه خالها میتوان به آمار قابل اتکایی از جمعیت پلنگ در هر منطقه رسید.”
وی افزود: سرشماری یا برآورد جمعیت پلنگها با استفاده از دوربین های تله ای صورت می گیرد که ابزاری کارامد بوده و در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. این دوربین ها دارای سنسور مادون قرمز بوده و از جانورانی که از مقابل آنها عبور کنند، عکسبرداری می کند.
بنابر گفته مطهری “برنامه سرشماری توسط پروژه پلنگ ایرانی در شمال شرقی ایران و با همکاری نزدیک اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی، اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اسفراین و انجمن یوزپلنگ ایرانی به مدت 2 ماه طی پاییز سال جاری اجرا گردید.”
فرهادی نیا، مدیر پروژه، نیز در این باره گفت: پلنگ ایرانی یکی از گربه سانان نادر کشورمان محسوب می شود که اطلاعات جمعیتی مناسبی در اکثر نقاط کشور در مورد آن در دست نمی باشد. طبیعتا بدون دانستن جمعیت یک گونه نمی توان برای بقای بلندمدت آن نیز برنامه ریزی و ارزیابی کرد.
وی افزود: این پروژه برای نخستین بار این امکان را در این مناطق قرار می دهد که بتوان اطلاعات دقیق از وضعیت و ساختار جمعیت پلنگ ایرانی کسب نمود.
فرهادی نیا اظهار داشت: با توجه به مخفی کاری پلنگ، مشاهده مستقیم آن در طبیعت بسیار دشوار بوده و به این منظور، از چهل دستگاه دوربین تله ای برای سرشماری پلنگ ها استفاده شده است.
مدیر بخش پایش انجمن یوزپلنگ ایرانی با بیان اینکه تا کنون بیش از 250 تصویر از پلنگ ها در این دو منطقه بدست آمده است، افزود: کارشناسان پروژه درحال بررسی و تطبیق خالهای پلنگها در این تصاویر هستند و هنوز به درستی نمی دانیم چند پلنگ در این دو منطقه زیست می کنند، ولی نتایج مقدماتی بسیار امیدوارکننده بوده و دال بر پویایی جمعیت پلنگ در دو پارک ملی سالوک و ساریگل دارد.
پارک های ملی سالوک و ساریگل در حوزه شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی واقع شده و از ارزشمندترین زیستگاه های پلنگ در کشور محسوب می شوند.
بخشی از تصاویر دوربین های تله ای به همراه چند تن از محیط بانان یاری دهنده در این سرشماری: