بالاخره پایش علمی پناهگاه حیات وحش میاندشت به نتیجه ای باورنکردی رسید: حضور سه توله یوز همراه با مادر! تصاویر متعدد در دو آبشخور در این منطقه نشان از سلامتی و شرایط جسمانی مناسب این توله یوزها دارد. این برای نخستین بار است که در شمال شرقی ایران، یک یوز همراه با 3 توله ثبت شده و چنین خانواده ای باعث امیدواری کارشناسان به بقای یوز در این منطقه شده و لزوم توجه ویژه به این منطقه را نشان می دهد. در مرداد 1389 نیز یک ماده یوز همراه با دو توله توسط محیط بانان منطقه مشاهده شدند که توسط کارشناسان تیز آثار آنها رؤیت گردید. بررسی ها نشان از اهمیت بالای پناهگاه حیات وحش میاندشت برای زادآوری و بزرگ نمودن توله ها دارد.
یوزپلنگ ایرانی معمولا بطورمتوسط 2 توله همراه دارد که کمتر از یوزهای آفریقایی است. موارد متعددی از خانواده های یوزپلنگ در کشور در دست می باشد که در ماه های نخست، یوز مادر سه توله همراه داشته ولی طی ماه های سال نخست یکی از توله ها ازبین رفته و تنها دو توله به سن بلوغ می رسند. برهمین اساس، نگرانی برای ازبین رفتن حداقل یکی از توله ها وجود دارد، هرچند که معمولا به صورت طبیعی رخ داده و کمتر ناشی از عوامل انسانی است.
پناهگاه حیات وحش میاندشت که در سالهای ابتدایی دهه 1380 کمتر از 300 آهو داشت، با افزایش حمایت و فعالیتهای حفاظتی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی درحال احیا بوده و از سال 1382 تاکنون، بیش از 50 بار یوزپلنگ در آن مشاهده شده و جمعیت آهو در این منطقه افزایش چشمگیری داشته است. طی این سالها، در چهار نوبت انجمن یوزپلنگ ایرانی با همکاری اداره حفاظت محیط زیست جاجرم به انجام پایش جمعیت گوشتخواران در این منطقه با استفاده از دوربین های تله ای پرداخت. برهمین اساس، در سال 1383 در دو نوبت دوربین های تله ای از یوزپلنگ عکس گرفتند، لیکن به رغم افزایش دقت و میزان تلاشها، هیچ یوزی در سالهای 1386 و 1387 عکس گرفته نشد. در سال گذشته در دو نوبت یوزپلنگ دوباره در میاندشت عکسبرداری شد، ولی ثبت حضور این خانواده قابل توجه ترین اتفاق در سالهای اخیر درخصوص یوزپلنگ می باشد. درعین حال، برنامه های آموزشی نیز در این سالها در جوامع محلی پیرامون این منطقه اجرا شده تا باعث آشنایی عموم مردم با یوزپلنگ گردد.
تصاویر گرفته شده از یوزپلنگ اطلاعات ارزشمندی را در اختیار کارشناسان قرار می دهد. یوزها دارای خالهای منحصربفردی هستند که تصویر آنها کمک به “سرشماری” می کند. درعین حال، این تصاویر ساختار جمعیت یوزها و زادآوری آنها را نشان می دهند. به علاوه، لزوم سرکشی به دوربین ها باعث توجه و شناسایی بخشهای مختلف منطقه توسط کارشناسان و محیط بانان می گردد.
نتایج کارگذاری دوربین های تله ای در مناطق مختلف نشان از پایین بودن جمعیت یوزپلنگ در اکثر مناطق ایران دارد. با این حال، ثبت حضور چنین خانواده نسبتا بزرگی از یوزپلنگ در این منطقه دشتی ماهوری خبری بسیار دلگرم کننده در آستانه 9 شهریور ماه، روز حفاظت از یوزپلنگ می باشد. تلاش ها همچنان برای یافتن آثاری از یوزهای احتمالی دیگر در این منطقه تا اوایل پاییز ادامه دارد.