سومین رویداد صبح خلاق تهران در سالن همایشهای کانون زبان پارسی واقع در بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار در منطقه باغ فردوس تهران اجرا شد. موضوع جهانی این ماه صبح خلاق، «بقا» بود و متعاقباً رویداد صبح خلاق تهران نیز پیرامون همین موضوع برگزار شد.
پس از معرفی سخنران توسط مدیر رویداد، مدیر عامل انجمن یوزپلنگ ایرانی، با تشویق حضار به روی صحنه سومین رویداد صبح خلاق تهران آمدند و پس از خیر مقدم به مخاطبان و تشکر از رویداد صبح خلاق تهران عنوان داشتند که ایشان به نمایندگی از گروهی در رویداد حاضر شدند که ۱۶ سال پیش با هدف بقا و حفاظت در تهران تاسیس شده و به صورت مردمنهاد (NGO) فعالیت میکند.
لیلا قاسمزاده ضمن اشاره به فعالیت انجمن یوزپلنگ ایرانی افزودند: «پیش از برگزاری رویداد داشتم به این فکر میکردم که آیا سه دانشجویی که در سال ۱۳۸۰ این انجمن را به صورت یک سازمان مردمنهاد تاسیس و مجوز آن را گرفتند، فکر میکردند که یک روز من به عنوان نماینده آنها در اینجا با شما در خصوص هدف سازمان یعنی بقا و حفاظت صحبت کنم؟!»
پس از پخش کلیپی از یوزپلنگ آسیایی، خانم قاسمزاده سخنرانی خودشان را ادامه دادند و با شمردن ۳ ثانیه یادآور شدند که همین سه ثانیه کافی است تا یوزپلنگ آسیایی بتواند سرعت خود را از صفر به صد برساند، سرعتی که هنوز توسط بهترین خودروهای ساخت انسان ایجاد نشده. و ما برای دستیابی به خودروهای اینچنین هر اقدامی میکنیم و اما برای حفظ این موجود زنده ارزشمند نه.
مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی در ادامه سخنرانی خود عنوان داشتند که شاید شروع انقراض این حیوانات زمانی بوده که درباریان و شاهان در گذشته دور دریافتند که میتوانند این حیوانات را تربیت کنند و از آنها در شکار بهره ببرند، چرا که از همان سالیان دور تا به امروز دیده شده که به جز یک مورد هیچ وقت این حیوان نتوانسته در اسارت تولید مثل کند و همین شروعی بر انقراض این موجود ارزشمند است و روز به روز محدوده زندگی این موجود تغییر کرد تا اینکه اکنون فقط در ایران این نوع یوزپلنگ یافت میشود و البته در ایران نیز در گذشته از غرب به شرق یوزپلنگ آسیایی زندگی میکرد و وجود داشت تا قبل از جنگ جهانی دوم که پس از آن حضور یوزپلنگ آسیایی به منطقهای محدود شد که شاهد حضور کمتر انسانهاست، یعنی مناطق کویری و خشک.
خانم قاسمزاده با اشاره به عدم عملکرد مثبت و مفید ایرانیان در حفظ گربهسانان افزودند: «ما شیر ایرانی را از دست دادیم، ببر مازندران یا همان ببر خزری نیز منقرض شده و حالا نوبت رسیده به این گربهسان پیر. اما ما نمیخواهیم این گربهسان نیز منقرض شود. ما میخواهیم این گربهسان را حفظ کنیم و بقای آن را تضمین کنیم و آخرین نسلی نباشیم که این گونه را میبینیم و اینطور بود که رسالت انجمن یوزپلنگ ایرانی شروع شد».
مدیر انجمن یوزپلنگ ایرانی با ذکر لزوم شناخت و دانش برای حفظ بقای موجودات در حال انقراض، ذکر کردند که به همین منظور تیم تحقیق و پژوهش انجمن شروع به کار کرد و به زیستگاه رفتند و دوربینگذاری کردند تا از نزدیک مشکلات را مشاهده کنند و بتوانند آماری نسبی از تعداد یوزپلنگ آسیایی به دست بیاورند. و پس از بررسی متوجه شدند که یکی از مشکلات بقای این موجودات، دامها هستند که به جهت “خودخواهیهای انسانی”، وارد زیستگاههای این گربهسانان شدند. علاوه بر این سگهای گله یکی از دشمنان یوزپلنگ آسیایی هستند چرا که یوزپلنگ آسیایی برای سرعت تکامل یافته و یارای مقابله تنبهتن را در بسیاری از مواقع ندارد. و مشکل جدیتر چوپانان هستند که هر کجا یوزپلنگی را ببینند آن را میکشند و حتی در صورتی که گرگ، ببر یا سایر گربهسانان نیز به گله حمله کنند، باز هم چوپانان انتقام این حمله را از یوزپلنگ میگیرند.
پس از این بررسی انجمن یوزپلنگ ایرانی شروع به آموزش و فرهنگسازی در مناطق مورد نظر میکند و خوشبختانه تاکنون این انجمن توانسته با ورود به بافت مردم و آموزشهای دقیق آنها را از لزوم حفظ این موجودات و ارزش این موجودات آگاه نموده و برای مردم فرهنگسازی کنند.
یکی دیگر از مشکلات بقای این حیوانات، خشکسالیهای اخیر است که با کم کردن طعمه این گربهسانان، به انقراض آنها سرعت بخشیده. در این زمینه نیز انجمن یوزپلنگ ایرانی با ورود به زیستگاهها و آبرسانی به آنها، گامی مهم در حفظ این گونه ارزشمند انجام داد.
از دیگر مشکلاتی که بقای این جانداران را تهدید میکند تصادفات جادهای است. که متاسفانه به دلیل اینکه اغلب، یوزپلنگهای ماده مسافرت میکنند و با این اتفاق، یوزپلنگ ماده که عامل اصلی تولید مثل و بقای این گونه ارزشمند است، از دست میرود.
در ادامه خانم قاسمزاده ضمن دعوت از عموم برای حفاظت از این گونه ارزشمند فرمودند: «حفاظت از این موجودات کار یک شخص و دو شخص و یک سازمان نیست بلکه کاری ملی است و همه باید دست به دست هم داده و از این گونه حفاظت کنند».
به همین جهت انجمن یوزپلنگ ایرانی شروع به انتشار و معرفی فعالیتهای خود و همچنین ایجاد حساسیت عمومی پیرامون موضوع انقراض یوزپلنگ آسیایی نمود که یکی از بزرگترین این اقدامات نقش بستن تصویر این یوزپلنگ بر روی لباس ورزشکاران تیم ملی فوتبال کشورمان بوده است.
از دیگر اقدامات ارزشمند انجمن یوزپلنگ ایرانی، ثبت روز ۹ شهریور به عنوان روز ملی یوزپلنگ آسیایی است. روزی که ماریتا به همراه خواهر و برادر و مادرش به یکی از روستاهای بافق میروند تا آب بخورند و مردم محلی خواهر و برادرش را میکشند و مادرش نیز زخمی شده و فرار میکند و ماریتا در حالی که کاملاً زخمی بوده توسط یک محیطبان نجات پیدا میکند و متاسفانه به علت نبود مادر، مجبور میشود در اسارت زندگی کند و سرانجام هم در سال ۸۲ در اسارت میمیرد. ماریتا تمام عمر خود را بدون جفت و در تنهایی در قفس بزرگی در پارک پردیسان سپری کرد و تنها دوست او یکی از نگهبانان پارک بود که مسئولیت نگهداری و تغذیه او را بر عهده داشت. از سال ۱۳۸۶ با ابتکار انجمن یوزپلنگ ایرانی ۹ شهریور به عنوان روز ملی یوزپلنگ پیشنهاد گردید و در سراسر جهان بزرگداشتی به مناسبت این روز برای حفظ یوزپلنگ در حال انقراض ایران انجام شد.
خانم قاسمزاده پس از ذکر فعالیتها و موفقیتهای انجمن یوزپلنگ ایرانی، به مخاطبین رویداد صبح خلاق تهران گفتند که برای دستیابی به این موفقیتها، انجمن ابتدا باید به بقای خود کمک کند و این موضوع مستلزم همکاری گسترده تمام افراد است. و پس از آن خانم قاسمزاده از اعضای فعلی و پیشین انجمن یوزپلنگ ایرانی به جهت فعالیتشان تشکر کردند. آقای مرتضی اسلامی دهکردی، مدیر عامل پیشین این انجمن که ۱۶ سال مدیریت آن را بر عهده داشتند، نیز در بین حضار در رویداد حضور داشتند.
در ادامه رویداد، مخاطبان سوالاتی را که از سخنران و موضوع سخنرانی داشتند، بر روی برگههای مخصوص نوشتند و مجددا خانم قاسمزاده به همراه آقای اسلامی دهکردی بر روی صحنه رفته و برخی از سوالات مخاطبان را به مدت ۱۰ دقیقه پاسخ دادند. سوالات مخاطبان رویداد بیشتر در خصوص همکاری و مشارکت و کمک به انجمن یوزپلنگ ایرانی و همچنین روشهای کسب اطلاعات و … بود.
منبع خبر و عکس ها: وب سایت صبح خلاق تهران