به گزارش گروه سبک زندگی خبرگزاری دانا (داناخبر)، آوردگاه جام جهانی فوتبال فرصت مغتنمی است که مردم کشورهای دنیا، آداب و رسوم و فرهنگ خود را به جهانیان معرفی کنند. برگزاری هر چهارسال یکبار این مسابقات و معطوف شدن نگاه های چند میلیارد انسان، به یک نقطه درطی یک ماه، این امکان برای کشورهای راه یافته به بازی های جام جهانی می دهد که به هرنحوی از ظرفیت های به وجود آمده بهترین بهره برداری را بکنند. پیگیری احیای یوزپلنگ آسیایی از سوی ایران و حک شدن تصویر یوز برروی پیراهن تیم ملی می تواند اتفاق خوشایندی برای حوزه محیط زیست در عرصه جهانی و افزایش اعتبار بیشتر جهانی برای ایران و ایرانی باشد.
کمتر از 70 یوزپلنگ آسیایی باقی مانده است آن هم تنها در ایران، اگر یوزها بروند یعنی دیگر گونه های بیابانی از میان خواهند رفت، اگر یوزها بروند یعنی وضع آب و خاک کشور بحرانی است. درواقع اینجاست که یوزپلنگ آسیایی را به حق نماد طبیعت ایران در شرایط کنونی و در نبود شیر و ببر میدانیم و باید همه با هم بکوشیم تا این آخرین بازمانده از نسل پرشکوه جانداران ایرانی، هرگز ایران را ترک نکند. باور کنید که اگر بتوانیم مانع از مهاجرت یوز از ایران شویم، مطابق آموزهی شاخص سرزمین شاد – مانع از خروج شادی از وطن شدهایم و سرزمینی که مردمانش شاد باشند، بیشتر از آنکه مهاجرفرست و دفعکننده باشد، مهاجرپذیر و جذبکننده است. اینها صحبت های محمد درویش است وقتی خواست تمام قد از طرح حضور یوز در جام جهانیدفاع کند.
محمد درویش حفظ یوزپلنگ را از شاخصه های سرزمین شاد خواند، ورزش هم یکی از راه های شادی زیستن و فوتبال پرطرفدارترین ورزش جهان و در این میان جام جهانی فوتبال اتفاق بسیار بزرگی است، استفاده از این فرصت از سوی دوستداران و مسوولان محیط زیست بسیار زیرکانه بود که در میانه راه با انتقادات و حتی سنگ اندازی هایی همراه شد.
عصبانیت فتح االه زاده مدیر عامل باشگاه استقلال از حضور سپ بلاتر در سازمان محیط زیست و بازدید از موزه تنوع زیستی سازمان همچنین استقبال از پیشنهاد نقش یوز پلنگ بر روی پیراهن تیم ملی آغاز این اعتراضات بود. پس از وی عادل فردوسی مجری و تهیه کننده برنامه پر ببینده و فوتبالی نود، به صورت علنی مخالفت خود را با این پروژه اعلام کرد و باعث شد به شدت محبوبیتش در بین فعالان محیط زیست با ریزشی بیبازگشت روبرو شود.
قرارگیری نقش یوز بر روی پیراهن تیم ملی خالی از اشکال است
با این حال خوشبختانه اکثرکارشناسان و منتقدان ورزشی از حضور یوز در جام جهانی حمایت کردند، در این میان هوشنگ نصیرزاده، سرپرست تدوین مقررات حقوقی فدراسیون فوتبال در گفت و گو با خبرگزاری دانا قرارگیری نقش یوز را بر روی پیراهن تیم ملی خالی از اشکال می داند و می گوید: فیفا هرگونه لوگو و آرم روی سینه بازیکنان را ممنوع می کند و بر اساس قوانین فیفا، تنها آرم سازنده روی سمت راست و لوگوی فدارسیون بر روی سمت چپ لباس قرار می گیرد، اما در حالات استثنایی اگر نقشی بر روی تار و پود لباس قرار گیرد، مانند آنچه برای تیم ملی فوتبال ایران اتفاق افتاد، فیفا بر روی آن حساسیتی ندارد.
نماد برزیلی ها بد قیافه است
نصیرزاده با اشاره به «آرمادیلو»، گونه برزیلی نماد تیم ملی برزیل گفت: برزیلی ها هم برای حمایت از گونه منحصر به فردشان طرحی دارند که در مقایسه با یوز پلنگ ایرانی باید گفت: آرمادیلوا بسیار بدقیافه است.
محمد حسن انصاری فرد نیز با بیان این موضوع که نظر فیفا در این زمینه شرط بوده و مسسولان فیفا هم این طرح را پذیرفته اند می گوید: صاحبنظران فوتبال از این طرح حمایت خواهند کرد و از نظر وی این طرح خالی از اشکال است و اظهار امیداوری می کند: نقش یوز پلنگ بر روی پیراهن تیم ملی بتواند به بقای یوز پلنگ کمک کند.
به هرحال تیم ملی ایران در اولین بازی خود از 26 خرداد در کوریتیبای برزیل با پوشیدن با پیراهن های منقوش به یوز پلنگ به مصاف نیجریه خواهد رفت باید منتظر بمانیم و واکنش کارشناسان و هواداران کشورهای مختلف را درباره این حرکت زیست محیطی ایرانیان ببینم.هرچند فدراسیون فوتبال به همراه سازمان محیط زیست می توانند مانور خوبی روی مطرح کردن یوز ایرانی داشته باشند اگر از این فرصت به وجود آمده به نحو مطلوبی استفاده کنند.
گزارش از سمیرا خباز